Едно от знаковите кина на София от близкото минало – "Европа Палас", по-късно "Димитър Благоев", става супермаркет.

Ремонтът на емблематичната сграда вече тече с пълна сила. Най-модерното кино, най-големият кинотеатър на Балканите – това е "Европа Палас" при откриването му през 1938 година. Така го помнят и столичани.

"Хубави спомени, защото аз живея наблизо, близка зала, удобна зала. Отсреща още една зала имаше. И жалко, че толкова години е затворено, но такава е съдбата на много от киносалоните", каза Румяна Зафирова.

Вече над 20 години старото кино е изоставено.

Освен чисто историческата стойност на мястото, експерти алармират, че преустройството на 80-годишната сграда може сериозно да увреди конструкцията й.

В официална позиция от веригата супермаркети обясниха за bTV, че имат всички разрешителни и са спазили всички правила. Трима независими конструктори са потвърдили, че реконструкциите няма да увредят сградата. Предвидени са и инвестиции за запазване и възстановяване автентичния й вид.

В супермаркет се превърна и бившото кино „Изток”, кино „Москва” е базар, а „Иван Вазов” – казино, припомня режисьорът Бойко Илиев.

"През годините ме хващат бесовете защо българското кино го няма на българската карта", коментира режисьорът Бойко Илиев.

От Министерство на културата така и не отговориха на въпросите на bTV все още ли киното е паметник на културата и дали статутът му е променен, за да бъде превърната знаковата сграда в магазин.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.