Една пета от служителите и потребителите на социалните домове у нас са ваксинирани срещу COVID-19. Това заявиха за bTV от социалното министерство.

Според юристи възможно е ваксинацията срещу коронавируса да стане задължителна за хората, работещи с рискови групи.

В Дома за възрастни хора във Враца епидемията нахлува през февруари – заразяват се 18 потребители и двама от персонала. Сега, когато имат възможност за ваксина - едва един от 20 служители е поискал да се имунизира.

„Разчитаме най-вече на това, тъй като вече мина ковидът през нас, и ние да сме го изкарали без някакви симптоми“, каза Калинка Николова, директор на Дом „зора“ във Враца.

В момента с поставени дози са около 20 на сто от служителите и потребителите на социални услуги, казаха за bTV от социалното министерство. От ведомството ще искат да бъдат предвидени количества ваксини специално за тях, а в писмо до социалното министерство главният държавен здравен инспектор изтъква необходимостта от по-масова имунизацията в институциите.

"Моля направете всичко възможно за увеличаване на ваксинационния обхват сред персонала на социалните домове", заяви Ангел Кунчев.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова споделя, че в някои държави имунизирането срещу COVID-19 в някои сфери вече е задължително. За медиците, например.

„Не можем например да поставяме под риск възрастни хора в старческите домове, нито пациенти с онкологични заболявания. Очевидно е, че тяхното здраве е на преден план, така че е логично да се въведе такова изискване в някои държави, дори и в България“, каза Мария Шаркова.

По закон непоставянето на ваксина срещу COVID-19 не е повод за уволнение или дисциплинарно наказание, тъй като тя е доброволна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!