В този час в София се провежда демонстрация, с която се отбелязва една година от началото на протестите срещу предишните управляващи и главния прокурор.

Протестите започнаха на 9 юли миналата година. Два дни преди това лидерът на „Да, България“ Христо Иванов се опита да стигне с лодка до плаж Росенец, който е държавна собственост, но беше избутан обратно в морето от служители на НСО. Плажът е до частен имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 10 юли президентът подкрепи гражданското недоволство. Няколко случая на полицейско насилие по време на демонстрациите също дадоха заряд на протестите.

Преди една година Марио Стоянов излиза на протест и атмосферата е по-различна. На 10 юли миналата година, по време на протеста, за секунди Стоянов се озовава на грешното място. „В тълпата се озовах и на полицая в прегръдките“, разказва той.

Прекарва 24 часа в ареста и в момента срещу него се води дело. Обвинението твърди, че е блъснал полицай. На разпоредителното дело е отказал да сключи споразумение, защото твърди, че е невинен.

„Искаха да се призная за виновен, за да се съкрати делото и да се разберем за някаква присъда“, казва Стоянов.

Разговаряме и с журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и арестуван на протеста на 9 септември, докато го отразява.

„Моят случай стана емблематичен не толкова заради побоя, колкото заради отказа от правосъдие“, казва Кенаров.

Вътрешната проверка в МВР не откри полицейско насилие, а в продължение на 8 месеца съдът отказваше да разгледа жалбата на Кенаров. Журналистът казва, че за разлика от протестите през 2013 г., тези са постигнали повече.

„Те създадоха условия за създаване на нови партии и също до някаква степен доведоха до реални промени вътре в политическия живот. Видяхме го това на изборите“, каза Кенаров.

На площада е и един от организаторите на протестите от миналата година - настоящият министър на културата от служебното правителство Велислав Минеков. Подчертава, че днес е тук в качеството си на гражданин.

„За мен този ден е празник, защото започнахме да си връщаме откраднатата държава“, казва Минеков.

Към протеста се присъедини и служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

А ако Марио Стоянов бъде осъден, може да прекара 5 години в затвора, но казва, че отново би протестирал.