55-годишният Драган Глишич е мъжът, чието тяло бе намерено в близост до тялото на издирвания Пламен Христов в един от улеите на връх Вихрен. Оказа се сръбски гражданин, който живее в Северна Македония и е пристигнал в Банско да празнува Новата година.

Близките му в Сърбия го издирват от няколко дни. Това става ясно от техния разказ само пред екипа на bTV.

 

След 12-часова акция снощи в Пирин планински спасители свалиха на ръце телата на издирвания 70-годишен Пламен Христов и на чуждия гражданин, чиято самоличност не беше изяснена.

Помощта по въздух не се случи, но въпреки тежкия терен отрядите от Банско, Разлог, Кюстендил, Благоевград и София успяха да се справят.

„Много ми е тежко да говорим, с Драган се познаваме от малки и много сме пътували заедно по Европа. Той много обича природата, както и аз. И този път беше служебно по работа в Македония и искаше да остане за нова година там“, каза пред bTV неговият приятел Горан Бзенич.

Горан Бзенич познава Драган Глишич от дете. Издирва го от дни, но от началото на годината телефонът на Драган вече е изключен. Горан разбира за инцидента в Пирин от новините в България. 

„Отиде в Банско, в България. Там беше за Нова година и искаше да кара ски, навярно затова е бил по планините. На 1 януари му се обадих да му честитя новата година и той не вдигна, нямаше сигнал, което е обичайно за планините да няма сигнал. На другия ден пак нямаше сигнал и ми беше странно. От Виена ми се обадиха дали имам връзка с Драган, имат сигнал, че нещо лошо се е случило“.

Драган Глишич е сърбин, живее в Северна Македония, а във Виена е неговата майка - по тази линия и автомобилът му е с австрийски номера.

След като откриват тялото му в планината, близо до това на Пламен Христов, първоначално никой не знае кой е вторият загинал. Намират у него македонски динари, ключове от автомобил и от хотелска стая. Така Драган е разпознат от собственика на хотела, в който е отседнал. 

Според Горан неговият приятел не познава Пламен Христов, няма и близки хора в България.