Един задържан за лихварска дейност при спецакция в Перник. МВР е по следите на евентуална търговия с гласове. Полицаите са установили незаконна лихварска дейност и проверяват за купуване на гласове срещу опрощаване на дългове, съобщиха от Областната дирекция на вътрешните работи.

В мащабната полицейска акция участват и инспекторите на НАП, на Българската агенция по безопасност на храните, РЗИ, Агенция "Митници".

Акцията е насочена както срещу изборни престъпления, така и срещу икономически престъпления, а също и нарушения на закона за движение по пътищата. Незаконната банкова дейност, позната ни като лихварство, също е престъпление. Иззети са списъци с клиенти.

„В търговски обект в Перник е установена незаконна търговска дейност, като са иззети списъци, пари и дебитна карта. Ще се проверява дали при случаи на опрощаване на задължения няма да има и случаи на незаконен завод във връзка с изборите за народни представители“, заяви Венцислав Алексов, говорител на ОДМВР-Перник.

От друг търговски обект в Перник също е иззета тетрадка с имена на хора и също се проверява за лихварска дейност, както и за опрощаване на дългове срещу вот в полза на определена партия на изборите. Полицаите проверяват за изборни престъпления и 5 криминално проявени, известни с подобни прояви в миналото.

Акцията продължава. Досега органите са проверили над 130 превозни средства и 237 пътници и шофьори. Проверени са 35 заведения в Пернишко. До обяд са съставени са 7 акта по закона и 14 фиша за движение по пътищата, както и 4 акта по закона за българските документи и самоличност. Иззети са и 800 литра незаконно дизелово гориво, казват още от МВР.