Един задържан служител на "Пътна полиция" при спецакцията във Велико Търново. Той е заподозрян в участие при регистриране на тежкотоварни машини фантоми, които са на територията на друга държава. 

Схемата е разбита, но повдигнати обвинения все още няма.

Посредством престъпната схема е трябвало да бъдат издадени фиктивно български регистрационни номера за 15 камиона и 15 ремаркета.

15-те камиона се намирали в град Гент, Белгия. Също там били и част от ремаркетата. Другите не били все още купени.

Снимка: bTV

Те са собственост на транспортна фирма от Търновско. За да получи български регистрационни номера у нас, в КАТ - Велико Търнов, транспортната фирма използвала други 4 камиона и 4 ремаркета, които е трябвало неколкократно да преминат през регистрация. 

По данни на криминалистите задържаният полицай е бил наясно със схемата.

Дългогодишният шеф на отдел "Регистрации" беше изведен и задържан от сградата на Пътната полиция късно снощи. 

"Той е основното лице, което е допуснало да бъдат извършени тези законови нарушения. Длъжностното лице е оказвало въздействие на подчинените му служители да осъществят по-бърза регистрация, безпроблемна регистрация като игнорират служебните си задължения по отношение на въпросните моторни средства”, заяви Стефан Банков, директор на "Вътрешна сигурност".

Снимка: bTV

Документацията за регистрация на камионите била непълна. Липсвали фактурите за товарните средства. Пропусната била и сверка на номерата на рамите и двигателите.

Като оборотни за регистрация у нас транспортната фирма ползвала 4 камиона и 4 ремаркета.

Снимка: bTV

Те били успешно регистрирани. Напускайки района на КАТ обаче редовните номера на два от камионите и ремаркетата били заменени с транзитни, за да се върнат на изходна позиция за пореден транш регистрации.

"На въпросните 2 автомобила отново се поставят регистрационни табели и в момента, в който автомобилите потеглят незабавно са установени, спрени са шофьорите заедно с автомобилите”, заяви Димитър Машов, директор на ОД МВР - Велико Търново.

Неофициално за собственик на камионите се спряга фирма в Tърновско. Оттам отказаха да говорят с нас. Вместо това сигнализираха 112.

Снимка: bTV

"Трябва да се види кой с какъв, как е влязъл в тази система, кое длъжностно лице се е логнало", обясни Христо Христов, окръжен прокурор – Велико Търново.

Повдигнати обвинения към момента няма. Разследваният полицай ще бъде уволнен дисциплинарно. 

От Дирекция "Вътрешна сигурност" обясниха, че подобни акции предстоят в още 4 дирекции на МВР в Централна България.