Четвърти участник в схемата за имотни измами в хосписа в Елин Пелин е в неизвестност, съобщиха от прокуратурата. Мъжът е обявен за общо-национално издирване.

Както bTV съобщи вчера, обитател на дома е подал сигнал, че е бил упояван с диазепам, за да си прехвърли собствеността върху имот в Поморие на управата на хосписа.

Издирваният мъж е Божидар Неферов, син на директорката и собственик на дома Йорданка Неферова. Според разследването той е бил на работа в дома и също е извършител на измамите.

В момента хосписът е отворен и никой от възрастните хора не е напуснал, а техните близки мислят да заведат дело за разпространена невярна информация.

Екип на bTV разговаря с един от потърпевшите. Заради проблеми със сърцето и невъзможност да се грижи за себе си, Димитър Чешмеджиев от Поморие е потърсил с обяви човек, който да го гледа срещу унаследяване. Така получил оферта от мъж, който се представил за лекар с името Божидар, който му предложил да го настани в гарсониера в хосписа в Елин Пелин.

На път за там Божидар му предложил напитка, от която Димитър се почувствал зле. В дома упояването продължило.

„Всеки ден ми биеха по 2 инжекции, сутрин, преди обяд – една в корема и една венозна. Вечер пак. Всеки ден по два пъти ми даваха по 5-6-7 хапчета. Чувствах се неадекватен”, разказва Димитър.

В това състояние го завели при столичен нотариус.

„Аз не помня дали подписах и какво съм подписвал. Аз вървях и залитах”, разказва той.

Вече у дома в Поморие Димитър се тревожи, че може да са му взели и нотариалния акт за къщата, в която сега живее.

От дома обаче не си е тръгнал никой друг от обитателите. Според близките им информацията на прокуратурата не е вярна. Мария Диамандиева е оставила майка си там преди година и смята да заведе дело срещу държавното обвинение.

„Разпространяват се неистини по отношение на ситуацията на тези хора. Че е дом на ужасите, че ги държат вързани, че хора умират – за какво да ги държат вързани? Те имат интерес тези хора да са добре и да живеят по-дълго”, твърди Мария.

Директорката на дома Йорданка Неферова стопанисва още един дом за възрастни хора в град Банкя, но екипът на bTV не беше допуснат вътре.

Според разследването в него не е имало измами. Към момента Неферова отказва коментар.

Разследващите смятат, че Неферова и синът й са измислили схемата. Управителят Бойко Стоянов се е занимавал с финансовите операции в банките, а полицаят Бисер Докторов е правил справките за имотите в базата данни на МВР. За 6 години той е направил хиляди справки, които са запазени в архива.