Електронната здравна карта трябва да е достъпна за пациентите в края на годината. Това е амбицията на управляващите.

Така всеки лекуващ се българин, ще има електронно здравно досие, в което да се отразяват прегледите, терапии и изписваните лекарства по здравна каса.

Така ще се увеличи и гражданският контрол да няма злоупотреби в здравеопазването.

Снимка: bTV

Като ветеран от войната на 100-годишния Трифон Христов му се полагат безплатни лекарства. Свикнал е да вижда как и лекарят, и аптекарят все нещо пишат.

„Най-напред казаха без книжки, пък после викат - по- хубаво носи ги. И аз ги нося. Не знам как се оправят, защото записват винаги каквото ми дават на един тефтер и след това, не знам с кого се оправят“, споделя мъжът.

Снимка: bTV

Д-р Георги Янев е единственият личен лекар в село Минерални бани. Опитът му показва, че изцяло на електронно здравеопазване на село крие рискове.

„Ние не сме някаква държава, в която всичко върви по мед и масло. Ако стане нещо, ние не можем да работим. Примерно, ако угасне тока за 1 час, просто за нас е голям  проблем“, казва лекарят.

Управляващите уверяват, че електронното здравеопазване ще запази и своята хартиена алтернатива заради по-възрастни пациенти. А системата ще бъде предпазена от хакерски атаки.

Снимка: bTV

„Всеки, който влезе и отвори нашето здравно досие, системата запомня това негово действие и запазва следа. Вие ще можете да разберете независимо човек  или лекар е влизал в системата“, обясни Антон Тонев, председател на здравната комисия в НС.

Всеки пациент ще има достъп до здравното си досие дори и през мобилния телефон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!