По-малко от седмица, след като чужда компания пусна и в София десетки електрически тротинетки за споделено ползване под наем през мобилно приложение, започнаха да ги крадат.

Медии съобщават за 15 откраднати скутера, но от фирмата потвърдиха само за две тротинетки, които били открити много бързо с помощта на полицията.

Тротинетките си стоят на улицата така, сякаш са ничии. Те имат вграден GPS-предавател и фирмата собственик в реално време може да проследи тяхното движение и да съобщи на полицията в чий частен имот се намират.

По сигнал от очевидец екипът ни стигна пък до езерото в „Дружба”.

Тротинетката е някъде там - или под водата, или от фирмата вече са си я извадили. И ние не вярваме, но днес при една от тротинетките човек ни го разказа. Той с очите си вижда как две деца  бутат такава тротинетка.

„Бутаха я около половин час и след това, като им писна да я бутат, я метнаха просто към водата, към самото езеро - в езерото във водата потъна”, обясни мъжът.

При проверка на автомобил полицията откри две тротинетки в багажника на колата. Трима мъже са задържани и обвинени в кражба.

За тротинетките се плаща през телефона. Ако някой я бута вместо да я кара и тя пищи, значи това е кражба на тротинетка, за която се лежи в затвора.