Джипове и в парк "Странджа". Освен офроуд, в защитената местност има нерегламентирани палатки и непосредствена опасност от пожари заради барбекюта и скари, които туристите палят.

В парка могат да бъдат видени такива табели на много места, че е забранено изхвърлянето на отпадъци. По поречието на река Младежка и на метри от табелата могат да бъдат видени купища отпадъци, боклуци, за които редовно са подавани сигнали до институциите. Докато те се задействат обаче и направят проверка на тези места, обикновено констатират "неизвестен извършител".

Палатки, чалга, барбекюта, включително хладилници си разполагат лагерниците и прекарват месеци наред в гората на Странджа планина.

"На 3-4 места се правят такива биваци, няма регламентирано, аз лично съм минавал да ги моля, когато си съберат боклука, да го вземат и да си го изхвърлят поне в казаните, да не го оставят на пътя, защото дивите животни всичко пръскат", каза Станко Калудов, кметски наместник на с. Младежко.

В природната забележителност "Пещерите и изворите на река Младежка" Владимир често води групи на поход, чужди и наши туристи.

"Попадайки тук, в тази свободия, всеки прави каквото си поиска, страшна мръсотия, повечето хора не си почистват след себе си, няма тоалетни, няма никакви създадени условия за комунални услуги", заяви Владимир Димитров, сдружение "Зелена Странджа".

Снимка: btvnovinite.bg

И това не е всичко. Джипове се движат в защитена местност край река Велека.

Екоинспекцията не открива нарушители.

"На проверката не открихме бивакуващи, моторни превозни средства, нямаше изобщо присъствие на хора. Имало е следи от преминаващи автомобили по брега на реката и едно огнище. Не е необичайно на това място да преминават автомобилите, тъй като там минава горски път", каза Детелина Иванова, директор на РИОСВ-Бургас.

"Тези джипове умишлено минаваха напред-назад и то не само по пътя, а през самото корито на реката", заяви Владимир Димитров.

Къмпингуването извън определените за целта места в парк "Странджа" е забранено и се наказва с глоба.

За да бъде запазена чистотата и красотата на Странджа планина, природолюбителите искат точен регламент и обособени места за палатки и биваци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!