Движението в двете посоки на магистрала „Тракия” е възстановено. Четири катастрофи заради сутрешната мъгла затвориха временно пътя в района на Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъглата над магистралата продължава да се стеле и в момента, което затруднява шофирането в района.

На пътя имаше и теч на гориво на платното около 141-ия километър в посока София и е изтекло от камион с метан след удар с лека кола.

Снимка: btvnovinite.bg

Само благодарение на спешната намеса на пожарникарите не се е стигнало до по-сериозен инцидент.

Инцидентът наложи реорганизация на движението и блокира за няколко часа трафика по магистралата.

Камион превозва около половин тон метан. Докато пътувал по магистралата, на шофьора Детелин Христозов се наложило да набие рязко спирачки заради катастрофа отпред. В резултат кранът на една от бутилките се чупи и започва изтичане на горивото.

„Избегнах удара, спрях в аварийното платно, просто се разместиха бутилките и това е от бързото спиране”, разказва Христозов.

Движението беше спряно веднага и в двете посоки от пожарната и полицията. Започна аварийно изпускане на метан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Решено бе да изпуснем газта от самите бутилки от секциите, които се бяха скъсали и бяха повредени  тъй като газта е метан тя е по-лека от въздуха и се изкачва нагоре”, обясни  комисар  Георги Мангараков, директор на Противопожарна служба-Пловдив.

Междувременно на магистрала Тракия се случиха още две верижни катастрофи. Причината е изключително гъстата мъгла.

Затворената магистрала предизвика огромно задръстване, което продължи с  часове.

Полицията предупреждава шофьорите да карат по-внимателно, че мъглата става по-гъста и трябва да се спазва по-голяма дистанция и малко по-ниска скорост.