Работи се по две версии за пожара в COVID отделението в МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, при който загинаха трима души. Те са били на апаратна вентилация.

Сигналът за пожара e подаден от случайни минувачи в 02:39 ч.

"Поне половин час е имало развитие преди подаване на сигнала.Дюшеците са били от пенополиуретан,т.нар. дунапрен, който е изключително отровен при запалване и отделяне на дим. Така че няколко вдишвания са достатъчни човек да загуби съзнание", заяви комисар Владимир Демирев, началник на РДПБЗН – Сливен.

От болницата не обясниха колко персонал има вечер в COVID сектора и казаха, че санитарка е реагирала веднага щом забелязала дима.

"Почна да пищи, 20 минути е горяло според пожарната. Може да е така,но така или иначе аз не съм специалист и не мога да кажа", заяви д-р Пенко Пенков,директор на МБАЛ"Хаджи Димитър"-Сливен.

Работните версии на разследвaщите са запалена цигара или дефект в електроинсталацията.До леглата е открита запалка, а от лечебното заведение твърдят, че един от пациентите постоянно искал цигари от персонала.Във фаталната нощ стаята била заключена отвътре.

"В никоя стая няма, но в тази има някакъв ключ,не знам какъв е бил. Персоналът каза, че често (б.р. пациентът) е идвал да иска цигари и вероятно това е причината", добави Пенков.

Петима COVID болни от съседни стаи са евакуирани, а близките им притеснени обсадиха болницата. Огледите и разпитите продължават. По случая има образувано досъдебно производство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!