Кристиан и Цветослав от Софийската математическа гимназия – и двамата на 18 години, слагат табели с имената на дърветата. Те започнаха в парка "Заимов" и продължават в други столични паркове.

Всичко започва като игра. Момчетата са 12-ти клас. Единия е запален по физика, а другият – по биология. Докато се разхождат това лято в парка "Заимов" се питат един друг за името и вида на всяко дърво, така им хрумва да направят табелките – за да знае всеки.

Снимка: bTV

Хората мислят, че има един вид липа, един вид ясен, сега виждат, че има много различия между тях и че има много видове, обясни Кристиан.

Самите табели са направени от ламиниран лист хартия с надпис и дебел конец, който да държи здраво.

Искахме да направим нещо добро за града, в който живеем и да помогнем на младите и възрастните хора, които имат интерес към биологията, разказа Цветослав.

Снимка: bTV

Около 300 дървета в парка „Заимов" вече имат табели. Направени са с подръчни материали, а всичко, което са вложили момчетата, са време и лични средства от около 150 лева .

За изненада обаче тяхното благородно деяние не е регламентирано по никакъв начин. Нито е забранено от общината, нито е официално е позволено.