Две години затвор за катастрофа със смърт на пешеходна пътека - това е окончателната присъда на Върховния касационен съд срещу моторист, убил по непредпазливост 20-годишно момиче във Варна преди 5 години.

През юли 2011 година Лора се прибира с приятели от дискотека. Пресичат пешеходна пътека на главен варненски булевард, където със скорост от близо 90 км в час с мотора си я връхлита подсъдимият Диян Станчев.

Според върховните съдии момичето не се е огледало, не е преценило скоростта на моториста и така е „съпричинило" инцидента - въпреки че на пътека предимството е на пешеходеца.

„С тяхното решение те дават предимство на автомобилите, дават предимство на джигитите, на хората и на недисциплинираните шофьори да избиват пешеходци и след това да не бъдат отговорни за действията си”, казва майката на Лора Нели Георгиева.

Осъденият и адвокатът му отказаха коментар.

След катастрофите във Варна, Бургас и Симеоновград, отнели живота на млади хора, имаше протести с искане за по-сурови наказания за шофьорите.

Сестрата на Лора смята, че акциите са имали ефект.

„Промените са ефективните присъди. Шофьорите повече се страхуват вече”, смята сестрата на Лора Маги Казанлиева.

Но според майката присъдата ще има обратен ефект:

„За всяко следващо убито дете на пешеходна пътека това дело много съдии ще го използват точно затова - да оневиняват тези, които са убили някого”.

Промените в Закона за движение по пътищата предвиждат по-строги наказания. Обмислят се и нови варианти - например надпис на зебрата „Огледай се!".

„В Западна Европа 15 метра преди пешеходната пътека се поставят допълнителни знаци на пътното платно, които уведомяват водача, че наближава пешеходна пътека”, обясни Настимир Ананиев председател на Комисията по транспорт в парламента.

Миналата година са станали почти 2000 тежки произшествия с пешеходци. От 708 жертви на пътя 23% са ходели пеш. Инцидентите на зебра са близо 400, резултатът - 12 загинали и близо 400 ранени.