Неведнъж сме чували думата „оставка” от устата на премиера Бойко Борисов.

През зимата на 2013 г. след дни на протести срещу цените на тока първото правителство „Борисов” си тръгна от властта. Само ден по-рано премиерът обеща по-ниски цени на тока и каза, че оставка няма да подава, защото последиците щели да бъдат катастрофални.

„Не мога да гледам окървавен „Орлов мост”. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламента, ограден с огради. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа”, заяви тогава Борисов и подаде оставка въпреки думите си.

Предсрочните избори донесоха едно правителство, родено на ръба и сянката на #КОЙ.

Правителството на Пламен Орешарски се задържа само година на власт след масови протести и един бял автобус, който премина през коалицията БСП – ДПС.

През 2014 г. рулетката на изборите отново се завъртя и Бойко Борисов получи право на втори опит да създаде правителство след едномесечни преговори.

Сложни отношения в коалицията, заплахи за оттегляне на подкрепата от партньорите, тръгването на едни от тях – АБВ, и някоя и друга министерска оставка бележат двете години управление на правителството „Борисов 2”.

Като дойде време за президентски избори, Бойко Борисов отново заговори за оставки.

„На първи тур съм казал, че ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка. Първи тур, защото на първи тур се мерят партиите, после вече ще започнат търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти. За това вотът е първия тур и ако загубим вечерта, ще получите моята оставка и на цялото правителство” – това бяха думите на Бойко Борисов на 3 октомври.

На 30 октомври, в навечерието на първия тур, той каза, че оставка няма да подава, ако Цецка Цачева спечели на първи тур, но загуби на балотажа.

В изборната нощ оставката остана за друг ден: „При тази малка разлика мисля, че на втори тур имаме реални шансове да ги победим. Още повече, че си извадихме поука от някои места, където имахме по-слаби участия. Така че до следващия понеделник”, заяви тогава Борисов.

Премиерът каза, че на първи тур именно ГЕРБ били първа политическа сила. „Кой има по-силен резултат преди нас? Това не е БСП, това е инициативен комитет”, каза той.

И така… до понеделник.