Няма опасност за живота на тримата пострадали в катастрофата на пътя за Гърция, при която снощи загинаха други четирима души. Децата, на 12 и на 14 години, са в стабилно състояние. Майка им е по-тежко ранена и остава в реанимацията.

Ден след зверския сблъсък между миниван и камион само счупените стъкла напомнят за трагедията. Паметните плочи край пътя обаче говорят, че жертвите в Кресненското дефиле са десетки.

Знак в началото на дефилето предупреждава за 11-километров опасен участък. По ирония на съдбата тъкмо вчера, преди инцидента, старите ограничителни табели бяха подменени с нови.

„Знаците са достатъчно добре видими, маркировката достатъчно добре обозначава отделните участъци,” обясни директорът на пътното управление в Благоевград Иван Кунев, според когото властите няма как да вземат мерки срещу субективния фактор – водача.

На мястото на инцидента изпреварването е забранено. По неясни причини шофьорът на минивана е навлязъл в лявата лента, според очевидци заради гонка с друг автомобил. Пред лекари обаче едно от пострадалите деца разказало, че на шофьора му прилошало в движение.

„14-годишното момиче ми каза, че в началото са седнали на една почивна станция по пътя, за да ядат, после в колата е възникнало недоразумение между шофьора и пътника до него, след което шофьорът изпаднал в безсъзнание и се стигнало до тази катастрофа,” разказа неврохирургът от болницата в Благоевград д-р Нидал Ешрам.

Близък на почернената фамилия, пътувала към Перник след гурбет в Гърция, поиска роднините да бъдат преместени в болница в София. Според лекарите от Благоевград това не се налага.