Двама са заподозрените за изчезналите документи по обществената поръчка за "Железница" – най-дългият и скъп тунел в България. Това научи bTV от свои източници.

Търгът на стойност 250 млн. лв. се провали заради открадната папка с предложението на един от кандидатите. Полицията все още не е намерила изчезналите документи.

Прокуратурата привлече като обвиняем външния експерт на комисията по обществената поръчка Стефан Гайтанджиев, в чието жилище бяха открити документи на един от кондидатите за строителство на тунела.

Вторият заподозрян засега е само свидетел, твърдят от прокуратурата.

В стаята на Агенция „Пътната инфраструктура” (АПИ), в която са съхранявани документите за бъдещия тунел на магистрала „Струма”, са допускани по двама души от тръжната комисия.  Външният експерт Гайтанджиев е обвинен за изчезването на папката, но полицията проверява и дали не е имал помагач.

Потърсихме единия от свидетелите по случая – Светослав Ковачев, който е старши експерт в агенцията.  Той отказа коментар.

В деня на ареста си Гайтанжиев е смятал да върне изчезналата папка в агенцията, но не е успял, твърдят източниците ни от разследването. Гайтанджиев не знаел, че достъпът му до сградата на АПИ е ограничен. Затова оставил книжата при охраната в куфар. Тогава служител на агенцията взел папката и я изнесъл отново. Така тя изчезва оттам за втори път.

„До момента липсващата папка не е намерена, всички усилия на разследващите органи са съсредоточени в тази насока в момента”, каза за bTV Невена Зартова, говорител на Софийска районна прокуратура.

Засега коментар по случая отказват и от „Главболгарстрой”, чиято оферта за строеж на „Железница” изчезна в липсващата папка.