Софийски окръжен съд издаде осъдителни присъди за обвиняемите по делото за убийството на мъж в бързия влак международния бърз влак от Пловдив за София през 2018 г., съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

До жестокото престъпление се стигна след спречкване и саморазправа между пътници в композицията малко след потеглянето от гарата в Ихтиман на 16 ноември 2018 г. По първоначалната информация и разкази на очевидци тогава се разбра, че жена е пробола 50-годишен мъж в областта на сърцето, вследствие на което той е издъхнал.

Прокуратурата сега разкрива подробно детайлите около престъплението, от които става ясно, че извършителите на убийството са двама.

Около 7:45 ч. на 16 ноември 2018 г. на гара Ихтиман, З.М. и К.М. се качили в бързия влак, пътуващ за гр. София. Двамата се разположили на седалките един срещу друг, а до тях седнали и две жени. Встрани от тях пътувал А.Ц.

Двамата подсъдими започнали да разговарят на висок глас, при което З.М. събула маратонките и качила краката си на седалката срещу нея. А.Ц. им направил забележка, а З.М. и К.М. реагирали с агресия, обиди и заплахи по негов адрес. Междувременно подсъдимата извадила от дъното на куфара си туристически нож, като го поставила отгоре върху други вещи и затворила ципа. Тези нейни действия били наблюдавани от спътника ѝ К.М.

При приближаването на влака към гара Вакарел, двете жени, станали свидетели на скандала, се насочили към изхода. В същото време двамата подсъдими станали от местата си. К.М. бързо взел ножа, предварително подготвен от З.М., и нанесъл с него удар на А.Ц.

Острието на оръжието проникнало в лявата гръдна половина и пробило белия дроб на пътника. Уплашена, З.М. извадила ножа от тялото на пострадалия и подканила К.М. да бягат. В паниката си те оставили във влака куфара и маратонките на З.М.

Двамата подсъдими пресекли железопътните линии, минали покрай сградата на жп гарата и продължили в посока село Вакарел.

Междувременно виковете на пострадалия А.Ц. били чути от други пътници. Единият от тях успял да направи видеозапис с камерата на таблета си на отдалечаващите се извършители на престъпното деяние.

Подпомогнат от свидетели на случващото се, А.Ц. успял да слезе на перона и споделил какво е станало. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. След пристигане на медицински екип пострадалият бил качен в линейка за транспортиране в болнично заведение. Няколко минути след това, на път за столицата, починал.

В хода на разследването на случая оръжието на престъплението – туристическият нож, бил открит пред гума на лек автомобил, където го била скрила подсъдимата.

С присъдата на Софийски окръжен съд на З.М. е наложено наказание от девет години лишаване от свобода, а на съучастника й К.М. – шестнадесет години лишаване от свобода.

Държавното обвинение ще протестира размера на наложеното наказание пред въззивната съдебна инстанция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!