Двама чужди граждани са задържани във Варна за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение в крайморския град.

При разследване за източване на фирмени сметки на търговско дружество на 12 и 13 октомври са намерени и иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи.

За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, а средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им, уточняват от прокуратурата.

В хода на действията е задържан и трети чужд гражданин, издирван чрез Интерпол от съдебните власти на Руската федерация. Тъй като той не е свързан със случая, е започнато производство по екстрадирането му.