Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бивш началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП и бивш началник сектор в същия отдел.

Те са предадени на съд за това, че от началото на 2017 г. до 25 юни 2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици.

Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции.

На съд за участие в групата е предаден още един човек в качеството му на посредник. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители и събирал подкупите.

На 25 юни миналата година бившият началник на отдел „Наркотици“ бе задържан в района на гара „Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп. Същия ден бяха задържани и другите двама обвиняеми.

Към момента бившият началник на отдела в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“.

Със заповед на вътрешния министър от 15 януари тази година полицейските служители са дисциплинарно уволнени.