Два железопътни инцидента в района на Стара Загора. Вагон излезе от релсите и сблъсък между товарен влак и лек автомобил само в рамките на около час.

Снимка: bTV

Вагон на товарен влак дерайлира край гарата на старозагорското село Калояновец и нанесе сериозни щети на контактната мрежа.

На жп прелез между гарите Свобода и Чирпан пък товарна композиция блъсна лек автомобил.

Снимка: bTV

При инцидентите има само един леко пострадал от пътниците в колата, но се наложи отмяна на пътнически и пренасочване на бързи влакове в района.

Въпреки че са минали само няколко часа от инцидента, експертите вече имат водеща версия и тя е, че вагонът се е обърнал на релсите заради технически проблем - разбит лагер на колело. Част от релсовия път е разбит. Щети има и по контактната мрежа. Гарата беше затворена, а от железниците реорганизираха движението по линията София - Бургас.

Снимка: bTV

Без жертви се размина още един инцидент, този път около Чирпан. Шофьор се опита да мине пред идващия влак.

Композицията с меден концентрат минава през гара Калояновец на път за София със скорост около 30 км в час, твърдят експерти. Причината за инцидента вероятно е техническа - скъсан лагер в колелото на дерайлиралия вагон.

Снимка: bTV

"Вероятната причина е скъсана осна шийка заедно с буксовия възел на твърдата полуос на движението дясна... И може да ни е за добро,че се е случило в гарата с тази ниска скорост, защото ако беше на междугарие, щетите щяха да бъдат невероятни и огромни", заяви Бойчо Скорбански, държавен инспектор по разследване.

Влаковете по линията София - Бургас се пренасочваха от Пловдив през Карлово към Зимница. Десетки пътници чакаха на гара „Пловдив“.

Втори инцидент на жп прелеза между Чирпан и Свобода по чудо се размина без жертви. 48-годишен шофьор се опита да премине въпреки светлинната и звукова сигнализация и бе ударен от идващия влак.

Още тази вечер гара „Калояновец“ ще бъде отворена частично за преминаващи влакове.