Два дни грипна ваканция в Пловдив, обяви кметът на града Костадин Димитров. Децата няма да учат на 6 и 7 февруари – още два дни след междусрочната ваканция на 5 февруари.

Това е вторият кмет, който пуска учениците в извънредна почивка заради епидемичната обстановка. Първи грипна ваканция получиха учениците от Бургас – от 1 до 6 февруари.

От днес грипна епидемия е обявена и на територията на област Добрич за периода 5-12 февруари.

Областите с обявена грипна епидемия вече са 14 – Перник, София-област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново, Габрово и Плевен. В някои от тях беше въведено онлайн обучение.

В тези области са в сила следните мерки:

  • Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца; 
  • Преустановяват се профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари; 
  • Преустановяват се посещенията на външни лица/свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни;
  • Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, за недопускане на деца с клинични симптоми на грип и ОРЗ, като откритите болни деца се връщат по домовете им.

Препоръчва се носенето на маски при посещения в лечебните заведения, аптеките и закрити обществени места със струпване на много хора.

Здравната инспекция в София-град обмисля да наложи превантивно противоепидемични мерки срещу грипа от следващата седмица.

Предвижда се задължително носене на маски в болниците, поликлиниките и медицинските центрове, а в яслите, градините и училищата – засилен пропускателен контрол.

Броят на болните в столицата се задържа, но в случай, че започне да се покачва, е възможно да бъдат въведени и още мерки, като ограничаване на свижданията, включително в домовете за възрастни.