Думите на руския президент на Владимир Путин, че кирилицата е дошла от македонските земи, предизвикаха остри реакции у нас – срещу изказването му се обединиха и институции, и политици.

Снимка: bTV

На среща с руския посланик Анатолий Макаров министър-председателят Бойко Борисов е обърнал внимание, че подобни изказвания на 24 май предизвикват напрежение сред българското общество.

Снимка: bTV

От съобщението на Министерския съвет става ясно, че премиерът на дълго и широко е обяснил на госта си какъв точно е произходът на азбуката.

След разговора Макаров обяви, че „братята Кирил и Методий са изобретили азбуката и ние празнуваме празника тук, и в Москва“.

Президентът Румен Радев реагира остро от Брюксел.

Снимка: bTV

„Историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура“, заяви той.

Политическите сили също се включиха в дебата по темата.

„Това е провокация от страна на президента Путин спрямо държавите от Западните Балкани“, каза Джема Грозданова от ГЕРБ, която е председател на комисията по външна политика.

„Това е българската азбука, славяно-българска, а не славяно-македонска“, коментира Таско Ерменков от „БСП за България“

„Това е изказване, което не влияе върху изграждането на един положителен образ на съврменна Русия в България“, коментира и Милен Михов от „Обединени патриоти“.

Патриотите обявиха, че с изказването си Путин по-скоро дава знак на Македония и на партията, която подкрепя там.

От ДПС настояха за бърза реакция на държавата и намеса в казуса.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че това е изкуствено създаден скандал, който може да внесе напрежение в двустранните ни отношения.

Захарова заяви, че се надява това да не се случи и допълва, че изразът „македонски земи“ е използван в географски смисъл.

Вижте повече във видеото: