Жена на 23 години загина, а трима души пострадаха, след като камион блъсна лек автомобил в аварийната лента на автомагистрала "Тракия".

Шофьорът на камиона е дал положителен тест за употреба на метамфетамин.

Сигналът за произшествието е получен на 27 септември около 23 часа на 236 км на АМ "Тракия" в посока София.

Товарният автомобил със софийска регистрация е блъснал аварирал автомобил с бургаска регистрация, спрял в аварийната лента заради спукана гума.

Пострадали са тежко две жени, които са се намирали извън автомобила, а трета е с леки наранявания. Те са били откарани в областната болница в Стара Загора.

Окръжната прокуратура в Сливен привлече към наказателна отговорност водача на товарния автомобил за това, че е нарушил правилата на движение, след като е употребил наркотично вещество. Резултатът от пробата за алкохол е била отрицателна.

Задържаният обяснил, че не е видял автомобила, но от прокуратурата уточниха, че колата е била с включени аварийни светлини.

На шофьора на камиона е наложена мярка за задържане 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка. Досега той е бил санкциониран с фишове 21 пъти за различни нарушения като скоростни режими, невключени светлини на автомобила, непреминат технически преглед. Камионът е собственост на търговско дружество.

"Окръжна прокуратура - Сливен привлече към наказателна отговорност водача на товарния автомобил, затова че е управлявал автомобила като е нарушил правилата за движение, след като е употребил наркотично вещество. Апаратът е отчел положителен резултат за метамфетамин . В резултат на произшествието е загинала една жена на 23 години и са ранени още две жени", заяви говорителят на държавното обвинение Ваня Белева.

"По първоначални данни четирима пострадали, които са били извън авариралия автомобил, като едно от лицата е починало на място, две от лицата са с тежки наранявания, едното с леки, всички откарани в Нова Загора", каза началникът на Пътна полиция - Сливен главен инспектор Илиян Николов.

Наказанието, което предвижда законът за такова престъпление, е от пет до 15 години "лишаване от свобода", както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.