Десетки недоволни собственици и служители на ракиджийници излязоха на протест пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София заради нови правила за варенето на ракия.

Недоволните организираха и шествие до Министерския съвет. Те носеха плакати с надписи: „Слънце грее, дъжд вали, домашна ракия пак ще се вари“ и „Не убивайте дребния бизнес“.

Според промени в Закона за акцизите и данъчните складове ракия ще може да се вари само шест месеца в годината, а казаните трябва да са с вместимост най-много 500 литра.

Мотивите на депутатите са да не се губят приходи от акцизи заради незаконна дестилация, както и да не се произвежда ракия от продукти с неясен произход.

„Промените в закона целят сриване на нашия бизнес и довеждане до фалит на селските казани“, коментира един от протестиращите – Петър Калчев от Пазарджик.

Протестиращите поискаха да се върне старият ред за варене на домашна ракия – намален акциз за първите до 30 литра ракия годишно за лична консумация от казани с вместимост до 1000 литра, както и ракиджийниците да работят целогодишно. Някои имаха алтернативна идея – казаните да се облагат с патентен данък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!