Драстичен спад на новите пенсионери с най-масовите инвалидни пенсии. През втората половина на 2018 г. те са с 36 на сто по-малко спрямо същият период година по-рано.

Според експерти основната причина за това са по-рестриктивните правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията.

Емилия твърди, че е сред хората, ощетени от новите правила. Жената е с множество проблеми заради катастрофа, претърпяна в миналото.

Лекарската комисия обаче взема предвид само едно от заболяванията и намалява процента в ТЕЛК решението от 66 на 40. Така жената губи инвалидната си пенсия.

"Всъщност, те са избрали това заболяване, което дава уж най-много точки, като елиминират всички останали, което за мен не е редно", каза Емилия Ангелова.

Данните на НОИ показват, че за втората половина на 2018-та, когато са в сила новите правила за оценка на уврежданията, броят на хората с отнета  инвалидна пенсия от най-масовия тип е със 62% по-голям спрямо същия период година по-рано.

А броят на най-масовите новоотпуснати инвалидни пенсии е с 36 на сто по-малък.

"От една страна имаме промяна в нормативната уредба, от друга страна би трябвало да се отчитат и особеностите на пенсионното производство", заяви Драгомир Драганов от НОИ.

"Голяма част от хората с реални увреждания, вследствие на промените от миналата година са останали без социална подкрепа частично или напълно", каза д-р Стефан Попвасилев, експерт при омбудсмана.

Предложените от здравното министерство "промени на промените", които да намалят ощетените, все още са на етап обсъждане. Междувременно Емилия е обжалвала решението на ТЕЛК.

"Според мен хора, които сигурно са си платили си получават ТЕЛК-овите привилегии, а другите, които ходим по ТЕЛК-ове и чакаме комисии, не можем да се справим със системата", коментира Емилия Ангелова.

Тепърва предстои и изграждане на Национална информационна здравна система, част от която ще бъдат ТЕЛК-овете.