Нов епизод от сагата с Драгалевския лифт. Съдът задължи той да бъде ремонтиран, но се оказа, че законът не позволява това.

Допреди 6 години Стефана редовно е използвала Драгалевския лифт. Днес почти не се качва в планината.

„Неприятно е. Има хора, които трябва да се качат горе. Особено възрастни, които не могат да ходят. Догоре – само с автобус“, обясни Стефана Топалова.

Станцията на лифта започва да работи през 1957 година и спира да функционира през 2017. Тази седмица ВАС отсъди, че собствениците на Драгалевския лифт трябва да го ремонтират.

От компанията казват, че вече 12 години правят опити съоръженията да бъдат модернизирани.

„Няма откъде да вземем частите. Производител е трамвайното депо, което вече отдавна не съществува. Ние задвижихме с главния архитект, с г-н Здравков, една документация, която беше внесена към него. За да изкараме виза за строеж, внесохме и към РИОСВ, защото трябва да има оценка за околната среда, които чакаме година и половина“, каза Ян Калчев от „Витоша ски“.

Според компанията проблем се оказва и действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г.

„Законово ние няма как да прескочим разпоредбите, няма как да направим нещо, което не е законно“, добави той.

От компанията са категорични, че новото съоръжение е изцяло екологично съобразено. Твърдят, че не биха пуснали лифт, който не гарантира безопасността на хората.