ДПС ще подкрепи вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", реши на свое заседание висшият форум на партията. Очаква се консултациите с БСП да са следващата седмица.

Според ДПС коалицията между ГЕРБ и Патриотите заплашва демокрацията и затова техните хора щели да предприемат спешни мерки:

„Да водят политика за демонтаж на коалицията с националистическите партии. Имаме мандат да използваме всички демократични средства, включително и вотове на недоверие”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За осъществяване на тази цел представителите на ДПС ще използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството.

Към момента силите в парламента са разпределени така: "За" вота на недоверие ще гласуват общо 105 депутати – от БСП и ДПС. "Против" него ще са 122-ма от ГЕРБ и Патриотите.

Все още не е ясна само позицията на 11-те представители на партия Воля.

„Участието на националистите във властта е шамар върху демократичното лице на България, минира европейското бъдеще и е заплаха за стабилността на страната. Езикът на омразата, омразата в действие и агресията са на власт”, заяви Карадайъ.

Според него демокрацията и стабилността в страната са под заплаха и това изисква спешни действия. Време е за решителни действия за изваждането на националистите и на всички, които са с тях, от властта, подчерта Карадайъ.

Лидерът на ДПС уточни, че следващата седмица ще водят разговори с БСП за евентуален вот на недоверие към правителството. За нас не стои въпросът за сближаване с кой да е, ситуацията в страната е тревожна и трябва да преодолеем този проблем, за да вървим напред като държава, коментира той.

Според него преформатирането на властта е неизбежно и дали чрез предсрочни избори, или по друг начин, то е задължително. По думите му европредседателството не може да е алиби за която и да е власт, още по-малко за власт с участието на националисти.

В отговор на въпрос за почетния председател на ДПС Ахмед Доган Карадайъ заяви, че той е участвал на вчерашно заседание на Председателския съвет на движението, което е продължило четири часа и половина.