ДПС поиска да се формира временна парламентарна комисия, която да провери всички обстоятелства около строителството на различните газопроводи, свързани с България.

Освен това от партията обявиха, че са били заплашвани от премиера Кирил Петков, като е използвано името на Джейм О’Брайън - ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ. 

От ДПС твърдят, че са му изпратили писмо, за да го уведомят, че името му е използвано за „заплаха на политически опоненти“.

„На последния парламентарен контрол, минавайки покрай т.нар. кошара, където седят представителите на Министерския съвет, Кирил Петков се опита да ме привика със знак. Аз застанах на дистанция от метър и половина, все пак за да се чуваме, не държа някой да ми отговори на ушенце. След което той ми каза: „Аз ще ви оправя“. В първия момент не повярвах на ушите си и казах „Моля?“. Той повтори: „Аз вас ще ви оправя“. Каза: „Джейм О'Брайън е човекът, до три седмици очаквайте новини“. Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, той се облегна назад и каза: „До три седмици очаквайте новини.“ Имаше колеги зад мен от групата, така че има достатъчно свидетели“, заяви зам.-председателят на партията Станислав Анастасов.

Председателят на ДПС и на парламентарната група на движението Мустафа Карадайъ посочи, че миналата седмица, когато Кирил Петков обявил пред медиите някои неистини, свързани с ДПС относно "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток", по време на блицконтрола, от ДПС са отправили въпроси към него, на които той не отговорил.

От партията са заявили, че ще внесат предложение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства по неговите твърдения.

От Министерския съвет не отговориха на обвиненията. От американското посолство у нас също завиха, че нямат коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!