Четем със загриженост докладите на Европейската комисия и препоръките в тях. Затова и подготвихме законодателни промени за преодоляване на проблемите в България. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на виртуална среща на ръководството на партията със зам.-председателя на Европейската комисия с ресор „Ценности и прозрачност“ Вера Юрова, съобщават от пресцентъра на движението.

Карадайъ и съпартийците му са представили конституционните промени, които готвят с основен акцент върху премахване на „златните паспорти“. „Внимателният ни анализ на действието на инвестиционното гражданство през последните 9 години установи, че тази правна норма не изпълнява функциите, за които е въведена - привличане на инвестиции“, е цитиран да казва зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид.

Проектът на движението предвижда и „пълна проверка на всички конкретни случаи на предоставяне на българско гражданство“ и отнемането му при констатиране на нарушения.

„Инициативата на ДПС за премахване на инвестиционното гражданство е изключително добра новина, заяви Вера Юрова и припомни, че това съответства на многократните препоръки, отправяни от Европа към България. Юрова изрази надежда, че българският парламент ще подкрепи предложението“, пише в прессъобщението на ДПС.

Тя е приветствала „предварителния диалог“ и е подчертала важността на готвените промени.