ДПС ще издигне, утвърди и регистрира свои кандидати за президент и вицепрезидент, реши Централният съвет на партията на онлайн заседание.

Досега Движението не е участвало със самостоятелна номинация на избори за държавен глава. 

Одобрени са още критериите и процедурата за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година. 

„Сред критериите за номинации на кандидати  са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма“, посочват от ДПС. 

От партията допълват, че по време на своето заседание са направили анализ на актуалната политическа ситуация по области и е приета декларация. В документа се посочва, че партията няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната. 

„На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век. Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната“, пише в декларацията.

ДПС допълва, че е сезирала компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай.