ДПС сезираха Държавна агенция „Национална сигурност“ с настояване да бъде извършена проверка на всяка една процедура, свързана с получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции.

Партията иска да се проверят всички случаи от създаването на тази законова възможност през 2013 г. до настоящия момент.

Преди коледните празници ДПС внесе в Народното събрание законопроект за забрана на т.н. „златни паспорти“. Тогава те се аргументираха, че в доклад на ЕК се посочва, че „златните паспорти“ се оказват пречка в преговорите със САЩ за отпадане на визите за граждани на България.

От ДПС считат, че чрез цялостна проверка може да бъде установено дали са налице нарушения на законовите процедури при получаването на българско гражданство срещу инвестиции.

Според тях, ако такива нарушения са били допуснати, трябва да се потърси отговорност от виновните лице.

„С извършването на пълна и всеобхватна проверка от компетентните органи ще бъдат преустановени и спекулациите по същата тема от страна на определени медийно-олигархични кръгове в страната“, допълват от ДПС.

Сред вносителите на сигнала до ДАНС са председателят на партията Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, както и народните представители от ДПС Делян Пеевски и Цветан Енчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!