За първи път у нас се подготвят законодателни промени, които ще регламентират интернет търговията с храна, което означава, че досега и в момента това се е случвало безконтролно.

Промените в Закона за храните, които все още се дискутират, предвиждат всички интернет сайтове на заведения да бъдат регистрирани. Разносът на храна до вкъщи вече няма да става от леки коли, защото могат да замърсят храната или да я направят негодна, заради неправилно съхранение.

Всички търговци, които искат да продават онлайн трябва да се регистрират - на името на магазина или заведението, което предлага храната. Във виртуална дупка обаче попадат интернет порталите, които се явяват посредници, но също извършват доставки до вкъщи - със собствени куриери.

„Не подлежим на регистрация и не е ясно какво се случва, а подобен вид дейност предлагат може би над 20 сайта, но ние представяме над 200 заведения по този начин, както и другите сайтове”, обясни Зорница Чугреева, управител на интернет портал за търговия с храни.

От Агенцията по храните признаха, че има пропуски и за подобни сайтове няма разписан регламент. „Което означава, че има луфт в закона и тези сайтове едва ли не са незаконни”, заяви Райна Иванова от Агенция по безопасност на храните .

Новият Закон за храните затяга контрола и при доставките на поръчаната храна. Масово транспорта се извършва с леки коли, които според ветеринарните инспектори обаче крият рискове.

„Бъдете сигурни, че няма да дадем дерогации и облекчения да се вози храна с леки автомобили, защото няма как да бъдат почиствани или дезинфекцирани багажниците на леките коли”, конретизира Райна Илиева

Според бизнеса обаче този превоз е сигурен, защото се използват термо - чанти и специални опаковки, които съхраняват храните.

„Периодично ние даваме проби в акредитирана лаборатория, котио са приготвени и оставени на стайна температура, резултатите показват, че дори след два часа на стайна температура няма никаква промяна в безопасността и вкусовите качества”, каза Ивелин Илиев - мениджър на верига заведения за бързо хранене.

В масовият случай доставките на храни за вкъщи се извършват на 40-тата минута. Въпреки това всички превозни средства трябва да бъдат регистрирани и в Агенцията по храните.

Заради новите изисквания към доставката на храна до вкъщи - заведенията и фирмите за онлайн доставка предупреждават, че пицата до адрес може да поскъпне.

Важно е да уточним, че всички тези промени в Закона за храните се подлагат на обществено обсъждане и текстовете могат да бъдат пренаписани. Едно обаче със сигурност можем да кажем, че онлайн продажбата на домашно приготвени храни ще бъде категорично забранена.

Наблюдава се тенденция тротоарната търговия с домашно мляко или сирене например да минава в интернет, нещо което ще бъде строго сакнционирано