С два възпоменателни митинга почетоха жертвите на Възродителния процес в кърджалийското село Могиляне – на ДОСТ и на ДПС. Поне два часа преди обявения от ДПС митинг лидерът на новата партия ДОСТ Лютви Местан посети гроба на 18-месечната Тюркян, загинала през 1984 г.

Симпатизанти на ДОСТ депутати и представители на изселнически организиции поднесоха венци и цветя на Тюркян чешма. С тях беше и турският посланик Сюлейман Гьокче. Молитва прочете главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Когато започна словото на Местан, от отсрещната трибуна, подготвена за митинга на ДПС, усилиха музиката, за да заглушат думите на Местан и го освиркаха.

Между членовете на ДПС и ДОСТ се породи известно напрежение, но до инциденти не се стигна.

Възпоменателния митинг на ДПС започна малко след 11 ч.. със заявка за участие в изпълнителната власт след изборите. От сцената новият лидер на ДПС Мустафа Кардайъ призова за единство.

"За 26 години поне 6 опита за разделяне направиха, а  за последните три години два опита. Скъпи приятели кой има нужда от нашето разделение, кой има интерес от нашето разделение? Ние тук присъстващите на този площад, ние, които 89-90 година се обединихме,имаме ли нужда от това разделение? Значи няма и да го допуснем!", обяви в патетична реч Карадайъ.

Хората също бяха със смесени чувства от случващото се.

И Местан, и Крадайъ държаха речи и на турски език.

В село Могиляне през 1984 г. по време на протестите срещу преименуването са загинали трима души, сред които и 18-месечното бебе Тюркян.