Здравната каса дава допълнителни 16 милиона лева на болниците в страната. Предназначението на тези средства, които ще бъдат разпределени пропорционално по лечебните заведения, е само за за работа по клинични пътеки, обяви в Пловдив управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

На среща с над 40 директори на болници шефът на касата разкри още, че вследствие на решение на Надзорния съвет, допълнителни средства ще бъдат отпуснати и специално за дейности, свързани с хемодиализа и онкология.

По думите на Цеков парите щели да дойдат от заделен вътрешен резерв, а не от оперативния резерв на финансовото ведомство. Разпределението се прави във връзка с преразхода от 9 млн. лева, който лечебните заведения реализираха през първото тримесечие на годината. Очаква се с допълнителните средства болниците да покрият голяма част от надлимитната си дейност.

Пламен Цеков съобщи, че се обмисля идеята от следващата година НЗОК да не определя бюджети за всяко лечебно заведение, а общ бюджет за отделните области. Причината за предложената промяна е бюджетът на институцията да се изразходва максимално ефективно в условията на реална конкуренция между лечебните заведения.