"Върху донос срещу председателя на Националния статистически институт, преписан от Главния инспекторат, премиерът Пламен Орешарски е постановил да върне на работа мой заместник с доказани нарушения". Това обяви в ефира на bTV настоящият шеф на статистиката Ренета Инджова.

Тя посочи, че предишният човек на поста не само е извършил нарушения, но има и постановена глоба.

„Подготвя се един унизителен и дискредитиращ акт в Националния статистически институт и лошото е, че светът ще разбере че в България има пълзяща реставрация на методи на работа”, посочи Инджова.

Тя добави, че от нея се очаква да подаде оставка, но няма да го направи: „Не е от инат, а защото смятам, че заради международните функции на НСИ не е допустимо да бъдат възстановявани хора, които имат ефективно наложени нарушения.”

Бившият служебен премиер добави, че зад тези действия стоят структури, които работят по „стари методи” и може да се говори за реставрация на геополитически приоритети. 

„Нямам основания за лични конфликти, но мога да кажа че една администрация възстановява кадрите си, които никога не е отстранявала. Това продължава вече 23 години”, заяви още председателят на НСИ.