Втори ден от посещението на американския помощник-държавен секретар Карън Донфрид в София.

"Ние протягаме ръка на България в момента, в който Русия затръшна вратите си пред нея“, каза тя по време на среща с правителството и представители на Американската търговска камара у нас.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

По време на нея премиерът Кирил Петков заяви, че след едностранното прекратяване на договора за синьо гориво от страна на „Газпром“ към България през последните три седмици страната ни е показала, че може да има реална диверсификация на газ у нас.

Помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид посочи, че трябва да има гаранции, че никой никога не може да поставя нито една страна, която е съюзник на Щатите, под енергийно изнудване.

„Това, което в момента имаме, е безпрецедентна криза, която всички знаем и когато бях в Украйна го видях в първо лице. Видях реални ракети да прелитат над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на около 500 метра от нас. Едно е да го виждаме по телевизията, друго е да го видите съвсем реално пред вас, когато невинни хора умират заради агресията на един диктатор“, каза на срещата Кирил Петков.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е и ограничаване на чужди влияния върху България и по точно на влияние от Русия. Нашата голяма задача е да продължим битката срещу антикорупцията, защото тя се оказа по голяма от националната битка“, заяви още премиерът.

„Изминаха повече от три месеца от действията на Путин, с които той започна тази брутална война. Неговите действия доведоха до разселване на милиони хора. Благодарим на усилията на България, която с отворени обятия предоставя техническа и хуманитарна подкрепа на Украйна. Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея“, заяви Карън Донфрид.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Пред американския бизнес и представителите на българското правителство министър-председателят Кирил Петков коментира и енергийната стратегия на България в контекста на зелената сделка, а по-рано помощник-държавният секретар на САЩ се срещна и с държавния глава Румен Радев.

А какво още каза премиерът Кирил Петков на срещата по отношение на американските инвестиции у нас - четете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!