С парите от осигуровки ще се строят домове за възрастни хора! Засега това няма да е за сметка на увеличаване на вноските на работещите, обяви пред bTV социалният министър Тотю Младенов. Заради застаряването и обедняването на нацията, местата в домовете за стари хора не достигат.

В момента на опашка за настаняване чакат около 3 хиляди души. Най-много чакащи са в областните градове. В София чакат 250 души, във Велико Търново – около 160. Над 1000 души търсят настаняване в домове за възрастни с психични разстройства.

Социалният министър предлага осигурителната система да бъде реформирана, така че от нея да се заделят пари за строеж на домове и за грижа за пенсионерите. Бизнесът обаче е против. И в момента парите в НОИ не достигат - тази година държавата додава близо 2 милиарда.

„Аз смятам, че е възможно, но това не трябва на този етап, през тази година или следващата да става за сметка на общото увеличение на данъчно-осигурителната тежест", заяви Младенов.

„Във всички случаи това ще бъде контрапродуктивно в условията на криза. И във всички случаи това няма да бъде една реална грижа към старите хора”, смята Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Тристранните партньори ще обсъдят промяната още този месец.