Пет години след подадената заявка, националният домейн на кирилица „.бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN, съобщиха от Министерството на транспорта.

Експерти са се произнесли, че съчетанието от букви, което ще символизира България в Интернет пространството не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.

За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация – регистър на имената в „.бг“. В следващите седмици Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще събере бизнеса, неправителствените организации и академичните институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица.

„Използването на родната азбука в Интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност”, заяви министър Ангелкова. По думите й изписването на сайтове на кирилица ще спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация.