Пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества е констатирало МВР в доклада за състоянието на оръжейния завод „Емко”. Това разкри в предаването „Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. Очаква се докладът да бъде оповестен по-късно днес.

„Това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците като че ли темата сигурност са я сложили на съвсем заден план”, отбеляза Маринов.

„Живеем във времена, когато тероризмът се шири навсякъде. За да извършиш терористичен акт, трябва да имаш взривни вещества или оръжие. Трябва да ограничим възможността за достъп до такива взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват съгласно изискванията и сигурността няма да е на най-високо ниво”, допълни той.

По думите му пропуските са свързани със съхранението на взривните вещества, със системите за физическа защита и със системите за противопожарна защита.

От документа зависи дали междуведомствения съвет ще върне лиценза за износ на оръжейниците, отнет преди месеци заради пропуски при съхранението на боеприпаси.

Междувременно „Емко” загуби и част от договорите си с държавния Кинтекс. Засега не е ясно кога ще се събере междуведомствения съвет.

Вижте още в целия разговор с Младен Маринов: