Проблемът с отчетността, контрола и съдебната отговорност на главния прокурор в България остават. Остават и тревогите по отношение на формирането на състава и функционирането на ВСС.  Това са част от заключенията на Доклада за върховенството на закона в нашата страна, който беше представен от заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рендерс.

"Беше приет закон за главния прокурор и за неговите заместници. Впоследствие същият закон беше оспорен пред Конституционния съд, който го обяви за противоконституционен. Като следствие, проблемът с наказателната отговорност на главния прокурор остава валиден", пише в доклада.

Друга критика към нашата страна е липсата на присъди за корумпирани висши чиновници: "Въпреки увеличената разследваща дейност, остава нисък броят на окончателните присъди за случаи на корупция на високо ниво".

Номинацията на съдии на висши постове без конкурсна процедура също се отбелязва в доклада.

По отношение на медиите документът отбелязва, че ситуацията със сигурността и работната среда на журналистите у нас не са се подобрили.

Вижте целия доклад на английски език тук: