Марин Димитров, който беше обвинен заедно със сина му - Стефан Димитров и с бившия директор на агенция „Митници“ -  Петя Банкова - вече не е в болница, научи bTV от свои източници.  

Опитахме се да се свържем с него, но телефонът му е с ограничени обаждания.

Дали Димитров може да се върне в ареста, ще покаже експертиза, която беше назначена още по време на постъпването му в болница.

Преди ден по време на комисия, създадена специално, за да разследва случая, председателят на ДАНС, разкри пред депутатите имена на хора, заемали различни длъжности в МВР и агенция „Митници“, за които има подозрения, че са обвързани с контрабандния канал.

Сред тях е Венцислав Кирчев - бивш шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ и ексшеф на полицията в Хасково.

Потърсихме и него по телефона, но не успяхме да го открием. Свързахме се с Петър Субев, директор в „Гранична полиция – Аерогари“, който уточни, че е разпитан от антикорупционната комисия още преди два дни.

Скандалът с „Митници“-те

Според прокуратурата бившият главен секрретар на МВР Живко Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, по което бяха задържани бившият шеф на "Митниците" Петя Банкова и сочения за контрабандист Стефан Димитров. Те са обвини за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

По думите на Тончев акцията на ДАНС е започнала още преди 2 години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.

ДАНС започва разработка по канала още през 2022 година. Тогава в контраразузнаването се получава оперативна информация отвън. Службите установяват, че Димитрови се познават с Живко Коцев още докато той е бил началник на националната полиция.

Днес Живко Коцев бе привлечен в качеството му на обвиняем за участие в ОПГ. Възползвал се от правото си да не дава обяснения, казаха от прокуратурата.