Трима от четирима българи изпитват затруднения да покрият разходите си. Това сочат данни на Националната статистика за бюджетите на домакинствата през първото тримесечие на тази година.

Над 14 на сто поемат много трудно разходите си, което е увеличение спрямо първите три месеца на миналата година.

Едва 3% от българите са отговорили, че нямат никакви проблеми с парите. 75% от българите не отчитат промяна на доходите си през изминалата една година. 20 на сто казват, че имат ръст в заплащането, а при 5% от домакинствата има спад.

С три деца и доходи под две хиляди лева месечно, семейството на Теодора Иванова живее трудно. Попадат в рисковите 14, 2 процента, които според статистиката оцеляват с лишения.

“В момента наистина трудно, доходите са малки, а всичко е поскъпнало, абсолютно всичко. Лишаваме нас, за да имат децата, с тези цени просто Българинът е принуден да живее на ръба, може да се каже", каза Иванова.

Майката изчислява, че само храната на бебето е близо 300 лева месечно.

„Пюрета, мляко, те също са поскъпнали, а без тях не могат. Примерно едно пюре колко е? Три лева“, каза Теодора Иванова, майка на три деца.

Сред най-уязвимите групи според статистиката са пенсионерите като Калина Кирова, която получава 470 лева месечно и също живее с икономии. 

„Най-напред от дрехите, почивката, по- малко месо, от много работи се отказахме“, каза тя.

Изследването показва, още, че икономии в потреблението на енергия са правили над една трета от всички анкетирани, които са посочили, че не могат да си позволят да плащат за отопление в студените месеци.