Десетки хора са ужилени от строителни предприемачи след покупка на жилище „на зелено”. Поредният пример е кооперация в столичния квартал „Левски”. Строителството започнало още през 2008 година. В незавършената сграда са се настанили роми.

Един от потърпевшите – Красимир Генков, е платил за строителството на апартамента си предварително 50 хиляди лева. Друг от измамените успява да осъди предприемача - Даниела Гьошева. Първо подписал с нея спогодба пред нотариус, че ще му върне парите, защото няма да строи. Но резултат все още няма.

Въпреки жалбите от прокуратурата смятат, че строителят има добри намерения и желания да завърши строежа, но по стечение на обстоятелствата не може да изпълни договора. А хората, платили „на зелено”, са подписали договори без присъствие на нотариус. И вече не вярват, че ще получат парите си.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев обясни, че сградата вече е прехвърлена от фирмата на строителя на втора фирма. Според Радев, хората са били подведени, защото не са имали договор с нотариална заверка и право на строеж върху терена.

Така наречените предварителни договори без нотариална заверка на подписите са стойност почти колкото лист хартия, каза Радев. Този тип сделки обаче продължават да се сключват.

Договорът има стойност, но не прехвърля собствеността на купувача. Според Радев, би трябвало парите да се изплащат на части по време на строежа, за да може той да бъде завършен дори при фалит на строителя или продажба на фирмата му на друга фирма. 

Депутатът обясни, че в момента законодателството допуска обявяване на несъстоятелност със задна дата, но управляващите готвят промени.

Сега всеки търговец, изпаднал в неплатежоспособност, може доброволно да обяви своята неплатежоспособност, като съдът определя датата на обявяване, но на база документи, които могат да бъдат издадени от самия длъжник.

Има случаи на „връщане” дори с 10 години. Така синдикът има право да разваля всички сделки, след датата на обявяване на фалита, за които се твърди, че не са на пазарни цени.

И това е особено опасно за купувачите, ако сделката бъде изповядана на базата на данъчната оценка, а не на реалната цена, за да се спестят данъци. Така синдикът може да оспори сделката. Системата се използва и при кредити, за да се изплатят обезпечения на банките, обясни Радев.

С промени в Търговския закон ще затворят "вратичката", която позволява изкуствен фалит.

Сроковете за обявяване на неплатежоспособност ще бъдат съкратени – до 1-2 години, ще има и други условия, обясни депутатът. Той очаква проектът да бъде факт до края на годината.