18-годишен, приет за лечение след употреба на наркотици, преби медицинска сестра в спешния център „Пирогов” в петък вечерта.

След като я оставил в безсъзнание, отишъл да души пациент, за да му отключи вратата на отделението. Агресивният младеж е избягал от болницата и все още не е заловен.

Сестрата е със счупен нос и счупена скула, предстои ѝ операция.

„Състоянието на медицинската сестра, която пострада след нападение на пациент, остава сериозно. Тя има мозъчно сътресение и сериозна фрактура със засягане на лицеви кости. В момента тя продължава да лежи в личево-челюстното отделение на Клиниката по неврохирургия на спешната болница. Лекарите правят всичко възможно, за да стабилизират състоянието й. В момента, в който състоянието й позволява, тя ще бъде оперирана”, съобщиха днес от спешния център.

Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов призна, че има пропуски в охраната на болницата и обеща допълнителни мерки.

Подобни неща се случват и в други държави, но там има строги наказания – в Германия е три години ефективна присъда. У нас – глоба, няма възмездие”, обяви в предаването „Тази неделя” доц. Стоян Сопотенски, хирург в „Пирогов”.

Той призова всички институции да си свършат работата по разследването на случая и законът да се приложи в цялата му тежест.

На въпрос какви мерки очаква от проф. Балтов той отговори: „Нищо не очаквам. Нямам как до всеки пациент да се постави охранител. Извършителят трябва да бъде заловен, осъден и наказан, да се знае, че има правила в тази държава. Трябва да има адекватни наказания".

Вижте целия разговор във видеото: