Няма съществени разлики при процента на нежеланите реакции след ваксиниране срещу COVID-19 при деца и възрастни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него децата, които нямат някакви специфични заболявания без проблем могат да се имунизират.

„Няма достатъчно време прилагане, за да можем да направим някакво обобщение, но това, което до момента е приложено показва, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и при възрастни", обясни доц. Кунчев.

Oт 3 юни у нас децата над 12-годишна възраст могат да бъдат имунизирани срещу срещу коронавирусна инфекция с препарата на „Пфайзер“. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Доц. Кунчев обясни, че освен сред ромското население, нивото на ваксинираните в социалните домове и тези за възрастни продължава да е ниско.

„При наличието на индийския вариант на вируса, който е с около 60% по-заразен, е въпрос на време този щам да придобие голямо разпространение в Европа и да сме свидетели на поредната вълна“, добави доц. Кунчев.