В България е имало едни процеси, при които бившият номенклатурен елит до голяма степен успява да се задържи на власт, не непременно в политическата сфера, но и в икономическата сфера, което прави процесите на демократизация и трансформация по-бавни, защото този елит успява все пак да задържи контрол и да насочва събитията и процесите по начин, по който е изгоден за тях. Това коментира в интервю за Ladyzone.bg изследователят на политическите науки доц. д-р Емилия Занкина.

Доц. д-р Емилия Занкина ще бъде новият декан на филиала на университета "Темпъл" в Рим. Българката поема ръководството му от месец май тази година. Висшето училище е посветено на идеята и системата Liberal Аrts - всестранното развитие на личността. Самата тя защитава дисертация на тема "Трансформация на политическия елит по време на Прехода".

"Разбира се, има и т.нар „контраелит“, който се опитва да постави под въпрос властта на елита и естествено, че този елит също успява да надделее, защото иначе никога нямаше да сме част от НАТО и ЕС. В началото на 90-те НАТО беше мръсна дума. Първите дебати между Жельо Желев и Вълканов се говореше как НАТО войниците ще плячкосват селата. Тогава думата капитализъм и НАТО имаха съвсем друга конотация. И фактът, че България извървя толкова труден път и то - успешен, говори, че има и промяна в елита". 

Бъдещето е на младите

Все пак доц. д-р Емилия Занкина е по-скоро оптимист по отношение на бъдещето ни: "Ралф Далендорф казва, че политическата промяна може да се случи за 6 месеца, икономическата за 6 години, а социалната – за 60. От тази гледна точка манталитетът, мисленето и социалните промени са най-бавни, но естествено, че има промяна и аз го виждам всеки ден в класната стая със студентите, които имат съвсем друго виждане от предишните поколения".

По думите ѝ младите са "много оптимистично настроени и по никакъв начин не очакват държавата да ги храни, да ги дундурка. Няма усещането, че някой нещо им дължи".

Престижна визитка

За да стигне до престижния пост в "Темпъл", тя минава през седем кръга интервюта, докато в крайна сметка успява да убеди комисията, че тя е техният кандидат.

"От години работя в сферата на образованието не само като научен изследовател и преподавател, но и като администратор, което е нещо, което винаги остава в сянка", отбелязва Емилия Занкина, чиято кариера започва от Питсбъргския университет. Там е била заместник-директор на Центъра за източноевропейски науки. 

Снимка: Евгений Милов

Преди 10 години идва в България, за да подпише споразумение с Американския университет в България за обмен на студенти. Тогава й предлагат работа и от главен асистент стига до доцент и първи зам.-ректор по академичните въпроси. 

"Когато си на такива позиции, има една видимост и има компании, които търсят кадри и това предложение беше много изкушително. Университетът "Темпъл" е един от шестте в Пенсилвания, категория R1, тоест научна институция от първа степен - обяснява тя. - Таксите за обучение са доста по-ниски от другите университети от същата степен и качество, нещо, което за мен е много важно - образоването да е достъпно за широка група от хора".

Снимка: Евгений Милов

Втората страст на Емилия Занкина са танците. Тя е преподавател по съвременен танц, техника Греъм. Можете да я видите как танцува в материала на Ladyzone.bg: