Доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) заловиха бракониер, който се оказа общински съветник в Троян.

Преди две седмици, след като получили пореден сигнал за нарушител, забелязан близо до Райския залив в яз. „Сопот“, те му заложили капан и го хванали на място.

„Цяла нощ изкарахме тук, за да наблюдаваме лодката – разказа Преслав Бойчев, координатор на ЦРОО – Ловеч. – Сутринта в 5:30 ч. той се пусна по пътеката, без да ни види, въпреки че бяхме на 15 метра от него, застана до лодката и започна да си вади мрежата. Започнаха да излизат риби, шарани и го заловихме директно на брега“.

Снимка: bTV

Под светлината на фенерите доброволците и полицията разбрали кого са задържали – инж. Румен Райков – общински съветник в Троян и служител на областната администрация в Ловеч.

Снимка: bTV

„Попитахме, защо ги прави тези неща. Каза, че е очаквал гости – за да ги почерпи. Като всеки, който има гости, трябва да иде да си купи риба от магазина. Независимо какъв си – общински съветник или какъвто и да си, не трябва да пускаш мрежи и да бракониерстваш“, посочи Станимир Шошков, координатор на ЦРОО – Троян.

Конфискувана е 100 метра мрежа и почти 9 кг незаконно уловена риба. Оказва се, че общинският съветник е залавян и друг път.

„Взехме му една мрежа от същото място. Той не се спря и решихме да го заловим на място, за да може да го спрем“, каза Шошков.

На Райков е съставен акт за административно нарушение. Води се и досъдебно производство.

Той не беше словоохотлив пред камерата на bTV.

В писмо до редакцията тази сутрин той посочи, че „предвид факта, че към момента не е приключило досъдебното производство по случая, нямам право да давам каквито и да е било изявления“ и посочи, че България е правова държава и всеки е невинен до доказване на противното.

Все още е общински съветник. В официална позиция от ГЕРБ – Троян осъждат подобни прояви, въпреки това провинилият се не е изключен от структурата

Никой от колегите му не пожела да застане пред камерата ни.

Райков обаче вече е освободен от поста си в областната управа в Ловеч

Снимка: bTV

Доброволците от рибно-опазващата организация искат той да бъде наказан ефективно.

Максималното наказание, което застрашава общинския съветник, ако бъде признат за виновен, е до година затвор и глоба от 100 до 1000 лв.

„Трябва да има дело. Надяваме се да не остане като досъдебно производство – казва Шошков. – Тук е в „Натура 2000“ и той си бракониерства. Неговата вила е отгоре. Слиза си, бракониерства си всяка вечер и се прибира“.

Борбата с бракониерите

„Почти всяка вечер се влиза с траловете. Четирима нарушители на място сме хванали досега, като многобройни мрежи сме извадили – 6 км, освободили сме над 2,5 тона риба“, разказа Шошков.

Снимка: bTV

Често влизат в схватка с бракониерите, редовно се стреля – във въздуха или по тях.

„Една нощ към 1 ч. ни нападнаха. Бяха сложили маски, с едни големи брадви... доста се посбихме и оваргаляхме с тях. Те си бяха дошли да си ни убият. Дойдоха четири патрулки“, разказа Станимир.

Доброволците се надяват за бракониерство да се налагат по-тежки наказания, защото има нарушители с по 12 акта, плащат ги и продължават да безчинстват.

Вижте повече във видеото: