Доброволци от Общинската администрация и местния парламент помагат на болницата в Бяла Слатина.  Идеята възникнала спонтанно и изненадала приятно управата на лечебното заведение.

Здравният медиатор на Община Бяла Слатина Мирена Бочева е една от доброволците, дава няколкочасови дежурства в местната болница всеки път, когато има възможност. „Моето задължение беше гражданите да бъдат с маски и аз на входа ги пръсках с дезинфектант. Това е моя инициатива, не съм накарана от никой насила“, обясни Мирена.

Снимка: btvnovinite.bg

След Мирена дежурството поема Илиян Илиев, старши експерт в отдел „Общинска собственост". Пуснал си е отпуск за целия ден. „Напоследък доста се увеличиха случаите, вече има 15-16 в града, попитаха ни кой изявява желание и че аз мога да отделя няколко часа за дезинфекцията тук, за гражданите, които влизат“, каза доброволецът.

В момента вътрешното отделение е определено за пациенти с COVID-19. Там са настанени петима с пневмонии. Останалите, които са в добро състояние, се връщат за домашно лечение след направени изследвания. 

„Съгласно заповедта на министъра, ние трябва да осигурим десет легла, ние сме осигурили доста повече, тук е мястото да благодаря на доброволците, които идват, дълбок поклон“, посочи директорът на МБАЛ-Бяла Слатина Николай Димов.

Снимка: btvnovinite.bg

Към момента десетина души от кметството и част от общинските съветници са се съгласили да дават доброволни дежурства.