Коледният дух завладя едно българско село броени дни преди празника. В самоковското село Райово доброволци събраха пари и сами украсихаа централния площад. 

В село Райово живеят малко над 600 души. Инициативата за коледна украса започва още преди 3 години, а в основата й е Нели Василева.

„По принцип общинският бюджет е ограничен и няма пари за украса на селата, но с общи усилия се достига този резултат. Обогатява се всяка година украсата, сменяме цветовете, колкото по-богата, толкова по-добре“, разказа организаторът Нели Василева.


Община Самоков също се включва с материали и вишки.

„На всички прави впечатление, че в града е по-богата украсата, и в селата искат същото. Да има живинка и светлина. Този пример е заразителен, вече и в другите села се включват“, разказа кметът на община Самоков Владимир Георгиев.

Тази година жителите Райово събират 1000 лева, с които обогатяват миналогодишната украса, а над 20 доброволци се включват в поставянето й.

„И за хората, и за гостите на селото действа позитивно. Живеем в трудни времена и тези доброволчески инициативи създават топлина и настроение в душите на хората“, каза доброволецът Катя Янакиева.

Целта им е да покажат, че с желание едно село може да изглежда така, както и голям български град.